Hackade WordPress hemsidor drabbas lång tid i Googles ranking

Hur påverkas ranking (SEO) av en hackad webbplats?

Google serverar alla sina besökare med olika hemsidor och de vill självklart helst undvika att servera sina besökare med virus och intrångsförsök. Därför flaggar Google misstänksamma sidor för att skydda sina besökare från att hamna på sårbara hemsidor. Google vill givetvis endast servera sina gäster med tillförlitliga hemsidor.

En hackad hemsida möts av en varningssida ifall hemsidan innehåller virus, så att besökaren kan återgå till sökresultaten utan att drabbas.

hackad wordpress

Så fort Google upptäcker en misstänksam webbplats så flaggas den av Google som hackad eller innehållande skadligt innehåll. Men Google täcker inte alla sidor och Google vet inte allt (även om man kan tro det), det finns fortfarande webbplatser som är hackade, utan att Google hunnit upptäcka det.

Det är oerhört viktigt att skydda sin webbplats med verktyg som exempelvis Wordfence som kan kontrollera din webbplats regelbundet.

En flaggning av Google leder automatiskt till en hög Bounce rate, eftersom besökaren blir rädd att vistas på en sårbar webbplats och går då omgående tillbaka till sökresultaten. Detta leder till att den sårbara webbplatsens ranking sjunker markant.

Påverkan på trafiken blir givetvis mycket större om Google flaggar din webbplats som hackad.

Grundlektion nummer 1 för att slippa tapp av sökmotorspositioner

  • Bli inte hackad
  • Blir du hackad: Ta tag i problemet direkt, innan Google flaggar din webbplats

Det finns riktigt olyckliga fall som vi märkt av på ett fåtal webbplatser, vilka inneburit att de som blivit hackade aldrig någonsin får tillbaka den webbtrafik de tidigare hade, inte ens efter virus rensats bort helt och hållet.

Vi var nyfiken på att se om sökmotortrafik förbättras över tiden efter att en webbplats har rengjorts. För att göra detta jämförde vi webbplatser som hackades för länge sedan och deras söktrafik nu mot webbplatser som hackades mer nyligen och deras söktrafik nu.

Webbplatser som har fått mer tid på sig att återhämta sin rankning visar inte någon direkt förbättring, jämfört med webbplatser som har haft mindre tid.

Detta är verkligen oroande, eftersom detta indikerar på att webbplatser som hackats och straffats av Google lider ett långsiktigt straff på sin sökordsplaceringar.

Hur lång tid tar det att återhämta sig från en hackad WordPress Hemsida?

Detta är en bra och relevant fråga. Inom 1 dygn så kan du återhämta din webbplats om du upptäcker att du är hackad tidigt och har backup av din webbplats.

Tyvärr är det så att färsk backup inte alltid finns.

Wordfence har gjort undersökning på att 16,6% av de med hackade webbplatser svarande att det tar mer än en vecka för dem att återhämta sig. Den genomsnittliga tiden att återhämta en hackad webbplats är 7,49 dagar.

Vidare så frågade Wordfence vilka åtgärder som vidtagits för att rensa en webbplats. 85,6% svarade att de rensade den själva. Bara 3,7% vände sig till vänner för hjälp, medan 14,4% betalade professionella WordPress konsulter.

WordPress Backup

Vi uppmanar dig att granska din hemsidas backupstrategi!

Helst bör du ta automatiska säkerhetskopior ofta, lagra dem på annan plats än din webbplats och behålla dem så länge som möjligt. Detta är det absolut effektivaste sättet att återhämta sig från ett hack genom att ha färsk backup på webbplatsen tillgänglig.

Hur mycket kostar en hackad hemsida?

Frågan är vad den totala kostnaden för din hackade webbplats blir, inklusive nedtid, förlorade intäkter och andra kostnader som uppstått för att rensa hemsidan?

Självklart beror det på vad ni omsätter och hur beroende ni är av att vara online i er verksamhet, så bortfall i de intäkterna är omöjliga att svara på. Vi har hjälpt både dem som har miljonomsättning endast online och de har blivit drabbade extremt hårt, kostnadsmässigt.

Det blir också förlorade intäkter långsiktigt, på grund av negativa SEO-konsekvenser och reparationskostnader.

Ett annat problem är att en hackad hemsida påverkar ditt rykte med dina kunder.

Rensa du din webbplats själv så innebär det att du inte kan sysselsätta din verksamhet med vad du egentligen ska fokusera på.

Din bästa åtgärd är att alltid göra allt för att undvika att bli hackad från första början.

Skulle dock olyckan vara framme så finns WordPress Webbyrå tillgängliga för er med expertis och snabb hjälp!

Undvika virus på en WordPress Webbplats

Det finns många saker du måste tänka på när du driver en WordPress webbplats.

Bra security för Wordpress checklista

  • Använd en Firewall/brandvägg för WordPress, exempelvis Wordfence eller All in one WP Security
  • Installera aldrig obeprövade plugin eller teman
  • Se till att hålla den dator ren från virus, vi har sett fall då virus kommit från en administratörs dator direkt in i WordPress webbplatsen när de varit inloggade. Detta gäller även smittspridningar genom FileZilla.
  • Se till att ha automatiska backuper som lagras på annan server än den du har din webbplats på

Det finns WordPress Hosting företag som exempelvis erbjuder WordPress Managed Hosting och då kan du själv slippa ha koll på alla tekniska detaljer.

Paketlösning för WordPress

Har din verksamhet en WordPress hemsida eller flera och vill försäkra dig om att ha det absolut bästa skyddet, så erbjuder InfiniteWP en väldigt bra paketlösning. Genom InfiniteWP kan ni administrera flera wordpress hemsidor.

För under 1500 kronor för ett helt år så får ni hela 22 plugins. Klicka länk ovan för att läsa mera.