WordPress 4.8 lanserat

WordPress 4.8 kommer med en hel del goda nyheter som vid första anblicken kanske inte verkar så stora, men som i ditt vardagliga arbete kommer förenkla en del saker.

Ta som exempel Image i widget där ni snabbt kan lägga in en bild direkt från mediabiblioteket i widgeten.

Liknande widgets är inbyggda för Video och Audio.

Text kan nu formateras direkt i en förenklad vy när ni anpassa er WordPress

Link Bounderies

Har du någonsin försökt att uppdatera en länk, eller texten kring en länk och den redigeras inte korrekt? När du redigerar texten efter länken slutar din nya text också vara länkad. Eller du redigerar texten i länken, men din text hamnar utanför den. Detta kan vara frustrerande! Jag har alltid haft problem med att få länkar att fungera bra sedan senaste uppdateringarna och hoppas det kommer fungerar mycket bättre nu med länkgränser, en bra ny funktion som förhoppningsvis gör att dina länkar fungerar bättre och du bli lyckligare.

WordPress finns i 400 städer och nu direkt i Dashboard finns information om olika träffar över hela världen.

Efter Google kommer WordPress. I år sägs det att WordPress kommer kräva att alla WordPress hemsidor måste använda HTTPS, annars kommer vissa funktioner sluta fungera.

WordPress Evans kräver dock inte HTTPS än, men det kommer snart. Hör av er till oss om ni behöver få SSL certifikat installerat på er WordPress hemsida.

Hackade WordPress hemsidor drabbas lång tid i Googles ranking

Hur påverkas ranking (SEO) av en hackad webbplats?

Google serverar alla sina besökare med olika hemsidor och de vill självklart helst undvika att servera sina besökare med virus och intrångsförsök. Därför flaggar Google misstänksamma sidor för att skydda sina besökare från att hamna på sårbara hemsidor. Google vill givetvis endast servera sina gäster med tillförlitliga hemsidor.

En hackad hemsida möts av en varningssida ifall hemsidan innehåller virus, så att besökaren kan återgå till sökresultaten utan att drabbas.

hackad wordpress

Så fort Google upptäcker en misstänksam webbplats så flaggas den av Google som hackad eller innehållande skadligt innehåll. Men Google täcker inte alla sidor och Google vet inte allt (även om man kan tro det), det finns fortfarande webbplatser som är hackade, utan att Google hunnit upptäcka det.

Det är oerhört viktigt att skydda sin webbplats med verktyg som exempelvis Wordfence som kan kontrollera din webbplats regelbundet.

En flaggning av Google leder automatiskt till en hög Bounce rate, eftersom besökaren blir rädd att vistas på en sårbar webbplats och går då omgående tillbaka till sökresultaten. Detta leder till att den sårbara webbplatsens ranking sjunker markant.

Påverkan på trafiken blir givetvis mycket större om Google flaggar din webbplats som hackad.

Grundlektion nummer 1 för att slippa tapp av sökmotorspositioner

  • Bli inte hackad
  • Blir du hackad: Ta tag i problemet direkt, innan Google flaggar din webbplats

Det finns riktigt olyckliga fall som vi märkt av på ett fåtal webbplatser, vilka inneburit att de som blivit hackade aldrig någonsin får tillbaka den webbtrafik de tidigare hade, inte ens efter virus rensats bort helt och hållet.

Vi var nyfiken på att se om sökmotortrafik förbättras över tiden efter att en webbplats har rengjorts. För att göra detta jämförde vi webbplatser som hackades för länge sedan och deras söktrafik nu mot webbplatser som hackades mer nyligen och deras söktrafik nu.

Webbplatser som har fått mer tid på sig att återhämta sin rankning visar inte någon direkt förbättring, jämfört med webbplatser som har haft mindre tid.

Detta är verkligen oroande, eftersom detta indikerar på att webbplatser som hackats och straffats av Google lider ett långsiktigt straff på sin sökordsplaceringar.

Hur lång tid tar det att återhämta sig från en hackad WordPress Hemsida?

Detta är en bra och relevant fråga. Inom 1 dygn så kan du återhämta din webbplats om du upptäcker att du är hackad tidigt och har backup av din webbplats.

Tyvärr är det så att färsk backup inte alltid finns.

Wordfence har gjort undersökning på att 16,6% av de med hackade webbplatser svarande att det tar mer än en vecka för dem att återhämta sig. Den genomsnittliga tiden att återhämta en hackad webbplats är 7,49 dagar.

Vidare så frågade Wordfence vilka åtgärder som vidtagits för att rensa en webbplats. 85,6% svarade att de rensade den själva. Bara 3,7% vände sig till vänner för hjälp, medan 14,4% betalade professionella WordPress konsulter.

WordPress Backup

Vi uppmanar dig att granska din hemsidas backupstrategi!

Helst bör du ta automatiska säkerhetskopior ofta, lagra dem på annan plats än din webbplats och behålla dem så länge som möjligt. Detta är det absolut effektivaste sättet att återhämta sig från ett hack genom att ha färsk backup på webbplatsen tillgänglig.

Hur mycket kostar en hackad hemsida?

Frågan är vad den totala kostnaden för din hackade webbplats blir, inklusive nedtid, förlorade intäkter och andra kostnader som uppstått för att rensa hemsidan?

Självklart beror det på vad ni omsätter och hur beroende ni är av att vara online i er verksamhet, så bortfall i de intäkterna är omöjliga att svara på. Vi har hjälpt både dem som har miljonomsättning endast online och de har blivit drabbade extremt hårt, kostnadsmässigt.

Det blir också förlorade intäkter långsiktigt, på grund av negativa SEO-konsekvenser och reparationskostnader.

Ett annat problem är att en hackad hemsida påverkar ditt rykte med dina kunder.

Rensa du din webbplats själv så innebär det att du inte kan sysselsätta din verksamhet med vad du egentligen ska fokusera på.

Din bästa åtgärd är att alltid göra allt för att undvika att bli hackad från första början.

Skulle dock olyckan vara framme så finns WordPress Webbyrå tillgängliga för er med expertis och snabb hjälp!

Undvika virus på en WordPress Webbplats

Det finns många saker du måste tänka på när du driver en WordPress webbplats.

Bra security för Wordpress checklista

  • Använd en Firewall/brandvägg för WordPress, exempelvis Wordfence eller All in one WP Security
  • Installera aldrig obeprövade plugin eller teman
  • Se till att hålla den dator ren från virus, vi har sett fall då virus kommit från en administratörs dator direkt in i WordPress webbplatsen när de varit inloggade. Detta gäller även smittspridningar genom FileZilla.
  • Se till att ha automatiska backuper som lagras på annan server än den du har din webbplats på

Det finns WordPress Hosting företag som exempelvis erbjuder WordPress Managed Hosting och då kan du själv slippa ha koll på alla tekniska detaljer.

Paketlösning för WordPress

Har din verksamhet en WordPress hemsida eller flera och vill försäkra dig om att ha det absolut bästa skyddet, så erbjuder InfiniteWP en väldigt bra paketlösning. Genom InfiniteWP kan ni administrera flera wordpress hemsidor.

För under 1500 kronor för ett helt år så får ni hela 22 plugins. Klicka länk ovan för att läsa mera.

Två tips för att öka säkerheten på din webbplats

WordPress har många fördelar. Det är ett enkelt men samtidigt otroligt kraftfullt system. En av många fördelar är att hela projektet är öppen källkod – det vill säga att vem som helst kan ta del av hur plattformen är uppbyggd. Det är dock en fördel som i bland kan anta formen av en nackdel. Den öppna källkoden underlättar nämligen för illasinnade personer att ta del av säkerhetsbrister i WordPress. Därför är det otroligt viktigt att hålla systemet uppdaterat. Så fort det kommer en ny version av WordPress bör du uppdatera till den. Även plugins  och teman bör hållas uppdaterade. Var noga med att ta backup på alla dina filer!

En annan åtgärd du bör vidta för att öka säkerheten på din hemsida är att säkra kommunikationen mellan besökarna och servern. Det gör du med hjälp av ett SSL-certifikat. Med ett sådant ser du till att ingen obehörig får tillgång till känslig information som skickas till webbservern. Det är speciellt viktigt om du handskas med lösenord eller kontouppgifter. SSL kostade länge många hundralappar i årsavgifter, men så behöver det nödvändigtvis inte vara längre. Det finns gott om svenska webbhotell med gratis SSL nu för tiden. En åtgärd som alltså inte kostar någonting – men garanterat kommer öka förtroendet för din webbplats.

Alltså, två snabba tips för en säker WordPress-installation: håll hela systemet uppdaterat och installera ett SSL-certifikat. Säkerheten är viktig både för dig som ägare och för dina besökare, tänk på det!

WordPress bild plugin

En liten brist i WordPress i standardutförande är att bilder inte går klistra in direkt när du skriver ett inlägg. Kanske använder du dig av Snagit eller liknande för att snabbt kunna arbeta med bilder.

Det finns dock plugin som tar hand om detta problemet alldeles utmärkt:

OnePress Image Elevator

Ovan klistra jag in bilden direkt i inlägget här som jag tagit kopia ifrån Snagit.

Detta göra att bloggandet kan gå bra mycket fortare än att behöva spara ner bild och sedan ladda upp den och därefter välja lägg till media.

Välkommen till WordPress Webbyrå

Detta är vår blogg där vi kommer publicera massor av information och tips om WordPress.

WordPress 4.7 Vaughan

WordPress 4.7 Vaughan som precis lanserades är den sista stora releasen av WordPress 2016.

WordPress Webbyrå är byggd med det nya standardtemat TwentySeventeen som enligt tradition, kommer bli nytt standardtema för nästa år 2017.

Tjugo Sjutton är något annorlunda än tidigare standard teman. Dess huvudsakliga har fokus på hemsida till företag snarare än bloggar, och gör det ännu enklare för användare att från start ändra innehåll. Tjugo Sjutton har stora bilder, skarp typografi och en mobil första inställning till design.

TwentySeventeen är första standardtemat som har support för videobakgrund i headern. Nu går det alltså direkt lägga till en video header ifrån Youtube eller uppladdad video, utan att behöva kunna någon kodning alls.

WordPress 4.7 lägger till nya funktioner till anpassaren som hjälper till att ta dig igenom den första installationen av ett tema, med icke-destruktiva levande förhandsvisningar av alla ändringarna i ett oavbrutet arbetsflöde.

Ibland behöver man bara några visuella tweaks för att göra en webbplats perfekt. Som utvecklare är det en stor fördel att vi i WordPress 4.7 kan lägga till egen CSS och se hur förändringarna omedelbart påverkar en hemsida.

I direktförhandsvisningen kan vi arbeta utan att sidan uppdateras.

PDF-filer

PDF-filer kommer att generera miniatyrbilder så att du lättare kan skilja mellan alla dina dokument.

Lägga till språk i Dashboard

Bara för att en hemsida visas på ett språk behöver det inte betyda att alla kan samma språk. I användarens profil dyker det nu upp språkval.

REST API Content Endpoints

REST – Representational state transfer

WordPress 4.7 kommer med REST API endpoints för inlägg, kommentarer, villkor, användare, meta, och inställningar.

Med REST API Content endpoints blir det enklare med åtkomst till din WordPress hemsida med tydliga standarder, vilket banar väg för nya och innovativa metoder för att interagera med WordPress hemsidor via plugins, teman och appar utanför WordPress.

Post Type Templates in 4.7

Tidigare fanns endast Page templates. Med WordPress 4.7 finns det även möjlighet för utvecklare att lägga till olika teman för inlägg.

tema för inlägg

Fler nyheter för utveckling av WordPress teman

WordPress 4.7 kommer med fler nyheter för utveckling av WordPress teman, Klicka här för att läsa mer om dem!

Bulk funktioner

Nu kan utvecklare lägga till egna bulk funktioner i WordPress gränssnittet. Läst mer här!